24 mars 2014

CannElles lisztjei

                         


Kis cikkünkkel szeretnénk arra rávilágítani, hogy úgy is lehet ínyencnek lenni, hogy közben az egészségünkre is odafigyelünk. Fedezzétek fel velünk a receptjeinkben használt liszteket, amelyekkel ha helyettesítjük a fehér lisztet, már megtettük az első lépést az egészségesebb életmód felé.


Tönkölyliszt:

Nagyon régi gabonaféléről van szó. Könnyen törő kalásza miatt valahogy "kiment a divatból", s felváltotta a búza. Pedig könnyebben emészthető, ízesebb, gazdagabb mint a búzaliszt. Kevés glütént tartalmaz kb 7%-ot (60-70% búzaliszt). Tápanyagtartalma figyelemre méltó: gazdag magnéziumban, foszforban, kalciumban s tartalmaz 8 különböző aminosavat. 
Helyettesíthetjük vele a "simalisztet", viszont az a legjobb, ha a teljes kiőrlésű változatot választjuk! Használatát megtalálhatjátok különböző receptjeinkben pl. lásd a hagymalepényünkben:
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2013/07/nizzai-hagymalepeny.html

Rizsliszt:

Ezzel a liszttel teljes egészében helyettesíthetjük a fehér búzaliszteket: nem tartalmaz glütént, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Könnyen emészthető. Teljes kiőrlésű változata még több tápanyagot tartalmaz. Gazdag B vitaminban, magnéziumban, jó hatással van az immunrendszerre. Lágy, enyhén édeskés íze tökéletesen megfelel sütemények készítésére, de a sós ételeket sem rontja el, sőt!!! Gyakran találkozhattok vele receptjeinkben, pl lásd Citromos cake
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2014/02/citromos-cake.html

Hajdinaliszt

Becenevén fekete búza, viszont teljesen glüténmentes. Nagyon gazdag tápanyagban, rostokban, antioxidánsban, B vitaminban és ásványi anyagokban. Rendkívül jó hatással van az egészségre. 
Készíthetünk belőle sós palacsintát, kenyeret, tésztát, markáns íze hamar belophatja magát a szívünkbe. Lásd sós palacsinta receptünket:
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2014/01/sos-es-edes-palacsinta.html

Gesztenyeliszt:

Szintén teljesen glüténmentes lisztről van szó. A gesztenye természetes proteinforrás, nagyon gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban: kálium tartalma rekord mennyiségű: 484mg 100grammban. Enyhén édeskés íze kitűnően passzol desszertekhez, vagy használhatjuk akár egyéb liszttel elkeverve is. Ínyenc sós ételeket is megbolondíthatunk vele... Használatát lásd Glüténmentes gofri receptünkben:
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2014/01/glutenmentes-gofri.html


Kölesliszt:

A köles egy ősi gabonafajtához tartozik. Találunk benne ásványi anyagokat, nyomelemeket, biokatalizátorokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a tápanyagok szervezetünkben hamar felszívódjanak - sejttápláló hatással bír. Könnyen emészthető lisztet őrölnek belőle, amely teljesen glüténmentes. Fokozottan ajánlott a fogyasztása állapotos, vagy szoptató hölgyeknek, sportolóknak, növésben levő gyerekeknek, betegségből lábadozóknak. Főzéshez használhatjuk mandula- vagy mogyoróliszttel összekeverve, mivel enyhén hangsúlyos az íze. Lásd muffin receptünkben:
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2013/11/mazsolas-mogyoros-muffin.html


Kókuszliszt: 

Ez a liszt a kókuszdió minden rostját magába zárja, viszont zsírsavtartalma alacsonyabb. Glüténmentes, és tartalmazza a 8 fő aminosavat. Gyorscukor tartalma minimális, így a glikémiás indexet figyelembe vevők is nyugodtan fogyaszthatják. Gazdag szelénben. Édeskés íze mandula- vagy mogyoróliszttel keverve jól illik a süteményekhez, vagy exotikus sós ételeinket is megbolondíthatjuk vele (habarás kókusztejjel). 
Felhasználását lásd receptünkben:
http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2014/02/csokis-kokuszos-mini-muffin.html

Ps: ha egy mód van rá ne keverjük a liszteket, hogy könnyebb legyen az emésztésünk, viszont nyugodtan házasítsuk őket mogyoró- mandula- vagy dióliszttel! 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire