28 mai 2014

Quinoa saláta, az újdonság



Hozzávalók 4 személyre:

2 pohár vörös és fehér quinoa 
3 pohár víz
1 csipetnyi só 
1 pohár (be)főtt kukorica
1 csokor menta 
1/2 pohár napraforgómag
10 kisebb savanyú uborka 
1 lilahagyma 
Dióolaj 
Balzsamecet 
Őrölt bors 
Ha van otthon: alga tartár

Mossuk át a quinoa magokat folyó víz alatt, hogy az őket körülvevő, természetes, kesernyés ízű védőréteg leoldódjon. Egy lábasban sós vízben forraljuk fel quinoát, majd redukáljuk a hőfokot, s fedő alatt főzzük kb 15 percen keresztül. Vegyük le a tűzről, s továbbra is fedő alatt hagyjuk dagadni. Akkor tökéletes a quinoa, ha a duplájára dagad, s apró csírát enged ki magából. Hagyjuk kihűlni.
Ezalatt zsiradék nélkül pörköljük meg a napraforgómagokat. Egy salátástálba csipedjük bele a menta leveleket, aprózzuk fel a savanyú uborkákat. Mixeljük össze a hagymát az olajjal és az ecettel. Csepegtessük le a kukoricát, s adjuk a salátástálban levő menta leveléhez, majd jöhet a quinoa, a napraforgómag, s végül az öntet. Sózzuk, borsozzuk, s ha éppen van otthon, megbolondíthatjuk egy evőkanál alga tartárral. Keverjük össze alaposan, tálalás előtt hűtőben tároljuk.

Egészség sorok: 

Quinoa: gluténmentes antioxidáns, jól beilleszthető egy karcsúsító étrendbe, jó a szívre és a vérkeringésre
Kukorica: stresszoldó, jó az emésztésre, immunrendszer erősítő
Napraforgómag: antioxidáns, jó a koleszterinszint csökkentésére, tápláló
Menta: jó az emésztésre, élénkítő
Lilahagyma: Természetes antibiotikum, jó a koleszterinre, jó az emésztési zavarokra, köhögésre, megfázásra 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire