17 décembre 2014

Karácsonyi sütik - illatos díszek






15 dkg vaj
15 dkg méz
10 dkg kókuszvirág cukor
1 tojás + pár tojássárgája, hogy csillogjanak
1 kkanál szódabikarbóna
1 evőkanál fahéj 
1 evőkanál 4 fűszerkeverék (vagy őrölt szerencséndió, ánizs, szekfűszeg...) 
1 teáskanál vaníliapor 
40 dkg rizsliszt

A cukormázhoz: 

1 tojás fehérje 
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé

Olvasszuk össze vajat a mézzel és a cukorral egy nagy serpenyőben. Amint egyneművé válik vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát ( vigyázat, kifuthat ). Egy tálban keverjük össze a lisztet a tojással és a fűszerekkel, alakítsunk ki egy bemélyedést a közepén, s adjuk hozzá a mézes keverékünket. Dolgozzuk át alaposan, hogy sima tésztát kapjunk. Takarjuk le, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Lisztezett (rizs) deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat kb 5mm-re. Karácsonyi témájú szaggatókkal szaggasuk ki, majd sütőpapírra téve süssük kb 10 percen keresztül. Ha karácsonyfát szeretnénk "építeni", vastagabra is nyújthatjuk a tésztát, majd szaggasunk ki 5 különböző nagyságú csillagot vagy hópelyhet, s kis darab hurkapálcikával a közepüket átszúrtva süssük őket (hogy később horizontálisan egymás fölé tudjuk "fűzni" egy hosszú pálcikára). Mi idén a hullócsillagot választottuk, amit késsel vágtunk körbe.  
Közvetlenül a sütés után kenjük le a sütiket a tojássárgájával, hogy szépen csillogjanak. Hagyjuk őket kihűlni. 
A díszítéshez kevertessük az 1 tojásfehérjét a porcukorral, fehérítsük a citromlével, s mixeljük pár percen keresztül, amíg már nem lesz folyós. Töltsünk meg egy étel zacskót a habunkkal, lyukasszuk ki az egyik csücskét, és díszítsük a "mézeseinket" ízlés szerint. Ha elég kemény habbal dolgoztunk, pár óra alatt teljesen megszárad a mázunk. Boldog karácsonyt kívánunk! 

Egészség sorok:

Rizs: glüténmentes, jó a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, fáradtság ellen
Fahéj: emésztés elősegítő, élénkítő, hatékony a fertőzésekre

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire