7 mai 2015

Kiadós salátát ebédre


Hozzávalók 4 személyre:


15 dkg basmati rizs
8 tojás (2/fő)
1 csokor spárga 
10 dkg gomba
3 répa
Pár retek
1/2 csokor petrezselyem 
6 bazsalikomlevél 
2 újhagyma 
2 evőkanál szezámmag 
2 evőkanál tökmag
1-2 evőkanál ecet 
4 evőkanál olívaolaj 
1 evőkanál napraforgó olaj 
Fűszersó 
Csípős paprika 

Előszöris főzzük meg a spárgákat. Hámozzuk le a kemény részeket a szárukról, majd lassú tűzön pároljuk meg őket kb 30 perc alatt. A rizst is szintén 1/2 óra alatt főzzük puhára. Így készítsük el a lágytojásokat:
óvatosan forrásban levő vízbe helyezzük őket egy evőkanállal, s lassú tűzön főzzük 5 percig. Közvetlenül utána tegyük őket hideg víz alá. Hagyjuk kihűlni. 
Tegyünk így a már főtt rizzsel és spárgával. 
Enyhén ecetes vízben tisztítsuk meg a gombákat. Csepegtessük le, majd vágjuk fel őket vékony szeletekre. Karikázzuk fel a megtisztított retkeket is! Mossuk meg a bazsalikom leveleket, a petrezselyemzöldjét és az újhagymát, s aprózzuk fel őket. 
Tegyük a rizst egy nagy salátástálba, adjuk hozzá a nyers zöldségeket, a fűszernövényeket, vágjuk bele a spárgát, s végül a már megtisztított répákat vékonyan reszeljük a tetejére. Ízesítsük az olívaolajjal, ecettel, óvatosan keverjük át. Lágytojással tálaljuk! 

Természetgyógyászati tanácsok: 
Íme egy egészséges, kiegyensúlyozott ebéd, amelyben megtalálható a nyers zöldség, a proteinforrás és az energiaforrás is a rizsnek köszönhetően! 

Egészség sorok:

Spárga: gazdag rostokban, vízhajtó
Gomba: élénkítő, jó az immunrendszerre 
Retek: segíti az epe működését 
Répa: immunrendszer erősítő, jó a vérkeringésre, fertőzésekre 
Petrezselyemzöldje: vízhajtó, tisztító, élénkítő, enyhén hashajtó, jó a májra 
Bazsalikom: segít az emésztési panaszokon, bélfertőzéseken
Újhagyma: jó a koleszterinre kifejtett hatása
Szezámmag: nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot! Antioxidáns 
Tökmag: jó a húgyhólyagra, prosztata problémák megelőzésére, méregtelenítő hatású, serkentő 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire