31 janvier 2014

Sós és édes palacsinta




Kb 20 db édes palacsintához:                                          0% GLÜTÉN 0% LAKTÓZ

30 dkg rizsliszt 
3 tojás 
7 dl rizstej
1 csipetnyi só
1 evőkanál szőlőmagolaj 
1 rúd vanília 

Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, alakítsunk ki egy bemélyedést a közepén. Adjuk hozzá a tojásokat, s kicsinyenként adagolva keverjük bele a tejet, hogy csomó mentes, sima tésztát kapjunk. Jöhet bele az olaj és a vaníliarúd belsejéből kikapart magvak. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten fél órát. A vaníliarudat hagyhatjuk ázni a tésztánkban ezidő alatt. 
Közepes tűzön enyhén kikent serpenyőben merőkanalanként süssük ki a palacsintánkat. Süssük aranybarnára mindkét oldalukat, tálaljuk házi csokoládés kenővel, lekvárral vagy juharsziruppal.

Hozzávalók kb 12 sós palacsintához "galette":                                                  

33 dkg szaracén liszt (fekete liszt, hajdina)
7,5 dl víz 
1 tojás 
6 gr tengeri só 
Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, alakítsunk ki egy bemélyedést a közepén, s adjuk hozzá a vizet folyamatos kevergetés mellett, majd jöhet bele az előre felvert tojás. Hagyjuk állni a tésztánkat letakarva 2 órán keresztül a hűtőben. 
Közepes tűzön egyhén kikenve, merőkanalanként süssük aranybarnára a "galette" mindkét oldalát. Ízlés szerint válasszunk feltétet: sajt, sonka, főtt burgonya, tükörtojás, lecsó, darálthús, lazac, spenót ...

Egészség sorok:

A rizs- és hajdinaliszt 100%-ban glüténmentes, könnyen emészthetőek. 
A rizstejjel tökéletesen lehet helyettesíteni a tehéntejet, így tesszük palacsintánkat laktózmentessé.
Vanília: jó az emésztésre, élénkítő

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire