Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg érett paradicsom
2 füge
1 hagyma
3 evőkanál szezámmagolaj
Fűszersó
Őrölt bors
2 evőkanál balzsamecet
Egy kis szűrt hidegvíz, ha túl sűrű lenne a gaspacho
Pár bazsalikomlevél
Hozzávalók 8 sós madeleinhez:
2 tojás
2 evőkanál szezámmag
10 dkg rizsliszt
4 evőkanál szezámmagolaj
2 evőkanál szójaöntet
1 kiskanál sütőpor
Egy csipetnyi só
Bors
bazsalikomlevél
Madelein sütőforma
Készítsük el a gaspachot:
Mossuk meg a paradicsomot és a fügét, és vágjuk 4 felé. Szabadítsuk meg őket a kemény vagy zöld részektől, majd egy botmixer segítségével pépesítsük a hagymával együtt. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis vizet. Jöhet bele az olaj, az ecet, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tehetünk bele csípős paprikát is, majd hagyjuk állni legalább 2 órán keresztül a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor bazsalikomlevelekkel díszítsük, csurgassuk meg egy kis olajjal, és kenyér helyett szolgáljuk fel hozzá a szezámos madeleineket.
A madeleinek elkészítse:
Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a sóval-borssal. Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá kicsinyenként a lisztet, az olajat, a szója öntetet és a szezámmagot. Kevertessük, amíg sima tésztát nem kapunk. Töltsük meg a madelein formáinkat 3/4-ig, és süssük őket 5 percen keresztül magas hőmérsékleten, majd további 6-7 percen keresztül 200°C-on. Hagyjuk hűlni pár percet, mielőtt kivennénk az illatos madeleineket a formából.
Egészség sorok:
Szezám: értékes aminosavakat, lecitint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, E-, B1-, D-vitamint és rostot tartalmaz, kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval, csontritkulás megelőző, enyhíti a migrént, védelmet nyújt a menopauza korában lévő nőknek, olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását
Paradicsom: sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül káliumtartalmát érdemes kiemelni, csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény és gyulladásos megbetegedések esetén, segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsavtúltengést
Füge: jó hatással van az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat, fogyasztása segíthet legyőzni a téli depressziót, csökkenti a vérzékenységet, jó hatással van a légzőszervekre, az emésztőrendszerre
Hagyma: érelmeszesedés megelőző, emésztés elősegítő, leve hatékony a légúti megbetegedésekre, jó hatással van a koleszterinre
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire