Hozzávalók 6 személyre: 0% GLUTEN 0% LACTOSE
15 dkg rizsliszt
5 dkg mogyoró liszt
15 dkg 70%-os csokoládé
10 dkg barnacukor
4 tojás
4 tojás
2 bio narancs héja és facsart leve
0,5 dl mogyoró olaj
Természetes narancsvirág kivonat
1 tasak sütőpor
2 evőkanál barnarum
1 kávéskanál vaníliapor
1 csipetnyi só
A kandírozott narancshéjhoz:
2 bio narancs héja
7,5 dl víz
2 evőkanál barnacukor
+5 dkg 70%-os csokoládé a díszítéshez
Tisztítsuk meg alaposan a narancsokat egy kefével, majd hosszában vágjuk be a héjukat 8 szeletre. Pucoljuk, és dolgozzunk csak a héjával. Vágjuk le a fehér részüket egy kés segítségével, és áztassuk hidegvízben egy éjszakán át. Másnap tegyük fel főni alacsony tűzön a cukorral és a vízzel együtt kb 1 órán keresztül. Szűrjük, és itassuk le a nedvességet róluk. Egy pár szeletet kivéve (dekoráció) vágjuk fel apró kockákra. (Befőttesüvegben több napig is eláll)
A tortàhoz:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Először is olvasszuk meg a csokoládét a sütőben egy hőálló tálban.
Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától, s a fehérjéket kevertessük kemény habbá egy csipetnyi sóval. Egy másik tálban keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a narancshéj reszeléket, a narancsok préselt levét, az olajat, a rumot, a narancsvirág aromát és a vaníliát.
Keverjük össze liszteket a sütőporral, majd adjuk hozzá kicsinyenként a folyékony hozzávalókhoz. Egy fakanál segítségével keverjük bele az olvasztott csokoládé 3/4-ét, a narancshéjakat (párat tartsunk meg a díszítéshez ) és a tojásfehérjét.
Öntsük bele a tésztánkat egy 25x9x7 cm-es sütőpapírral kibékelt tortaformába. Süssük 45 percen keresztül, hurkapálcikával ellenőrizzük, hogy àtsült-e rendesen. Hagyjuk kihűlni, majd egy ecset segítségével vonjuk be csokoládéval a meghagyott narancsszeleteket. Tegyük őket sütőpapírra, és hagyjuk a hűvösön megkötni. A kóstolás pillanatában díszítsük a tortánkat a csokoládéval bevont narancsszeletekkel. Igazi ínyencség, s lefedve akár 3 napig is eltartható!
Egészség sorok:
Rizsliszt: glüténmentes, jó a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, fáradtságra
Mogyoró: energiadús, gazdag rostokban
Kakaó: antioxydáns, jo a szív- és érrendszerre
Narancs: antioxydáns, jó a szív- és érrendszerre, immunerősítő
Vanília: emésztés élősegítő, energiadús
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire