18 août 2014

Nizzai töltött paradicsom, paprika és cukkini



Kerek paradicsom
Kerek cukkini

Közepes piros vagy zöld paprika

A töltelékhez:
25 dkg darált marha- és 25 dkg bárányhús
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 kis csokor petrezselyem
10 levél bazsalikom
Fűszersó
Őrölt bors
Provence-i fűszerkeverék  
Kömény 
Csípős pirospaprika 
5 evőkanál olívaolaj 

Készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a darált húsokat a tojással, sózzuk, borsozzuk és ízesítsük a fűszerekkel. Préseljük le a fokhagymát, daraboljuk fel apróra a hagymát, a bazsalikomot és a petrezselyemzöldjét, s adjuk hozzá a húshoz. Locsoljuk meg az olívaolajjal, s alaposan keverjük össze. Akár a sütést megelőző este is összeállíthatjuk a tölteléket, s fólia alatt lesz ideje teljesen összeérni a hűtőben. 
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. 
Vágjuk le a cukkinik sapkáját, s óvatosan vájjuk ki a húsukat egy kiskanállal, vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki a héjukat. A paradicsomoknak az alsó részét vágjuk le, s kanalazzuk ki a magokat. A pirospaprikákat nagyságuktól függően vágjuk vagy hosszában vagy szélességében ketté, s szedjük ki a magokat. Sózzuk be enyhén mindegyik paprikának, paradicsomnak és cukkininek a belsejét, s töltsük meg őket a töltelékkel. Végül helyezzük vissza mindnek a sapkáját, s egy kis sóval, borssal meghintve, olívaolajjal meglocsolva mehetnek a sütőbe 30-40 percre. Hidegen is melegen ajánljuk;)

Egészség sorok: 

Cukkini: enyhe hashajtó, vízhajtó, jó a vese és hugyhólyag gyulladás enyhítésére 
Paprika: jó az emésztésre, reumára 
Paradicsom: jó a bőrre és a vesékre
Petrezselyemzöldje: vízhajtó, tisztító, energetizáló, gyulladáscsökkentő 
Bazsalikom: emésztés elősegítő, serkentő 
Hagyma: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, zsír- és koleszterin csökkentő 
Fokhagyma: antibakteriális, tisztító 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire