26 octobre 2014

Mogyorós körte torta


Hozzávalók a tésztához:

7 tojás
6 evőkanál kókuszvirág cukor 
6+1 evőkanál mogyoróliszt
2 evőkanál rizsliszt
2 marék pirított tört mogyoró
1 teáskanál vaníliapor 
2 evőkanál cukormentes kakaó 
1 tasak sütőpor 
1 csipetnyi só
Dióolaj 

A feltéthez és a krémhez:

6 érett körte 
2g agar-agar

3 evőkanál mogyoróvaj
1 tábla 70%-os csokoládé 
2 dl mandulatejszín 

Melegítsük elő a sütőt 180C°-ra.
Kevertessük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliát, vegyítsük össze a liszteket a kakaóval és a sütőporral, s folyamatos kevertetés mellett kanalanként adagoljuk a folyékony hozzávalókhoz. Jöhet bele egy kis olaj, s keverjük simára. Kenjük ki a kb 23cm átmérőjű sütőformánkat, majd szórjuk meg a maradék mogyoróliszttel. Öntsük bele a tésztát, és süssük kb 40-45 percen keresztül. Szúrópróbával ellenőrizzük átsült-e. 
Olvasszuk meg a sütőben a csokoládét, öntsük fel a mandulatejszínnel, s keverjük el benne a mogyoróvajat. Ha nem elég édes, utána cukrozhatunk (kókuszvirág cukor).
A körte zseléhez hámozzuk meg a gyümölcsöket, turmixoljuk le őket (kb 1/2liter), adjuk hozzá az agar-agart, s forraljuk fel. Vágjuk ketté a már majdnem kihűlt tésztát, kenjük meg a belsejét a csokoládés kenővel, fedjük, majd a tortaforma peremét  visszatéve öntsük rá a körte zselét. Szórjuk meg a pirított, tört mogyoróval, s hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben. 

Egészség sorok:

Mogyoró: magas zsírtartalma miatt idegenkednek tőle, pedig nagyon sokféle betegség kezelésében bizonyított a jótékony hatása:  gyulladás, hasmenés, hurut, kankó, laxatívum, purgatív, TBC, tuberkulózis
Körte: hashajtó, nyugtató, enyhíti az emésztőcsatorna gyulladását
Kókuszvirág cukorról itt olvashatnak:  http://cannelleskitchen.blogspot.fr/2014/02/edes-elet-avagy-milyen-cukrot.html




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire