25 août 2013

Koktélparadicsomos tatin torta

                                      
     

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

250gr tönkölyliszt
100gr félsós vaj
2 evőkanál szardellaolaj (sós szardellafilé olaja)
1 tojás

A feltéthez:

360gr koktélparadicsom 
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál szőlőmagolaj
5 sós olajban eltett szardellafilé
1 teáskanál agávé szirup
1 evőkanál Provence-i fűszerkeverék 
Őrölt bors 
+ egy kb 20cm átmérő sütőforma

Üssük le a tojást egy nagyobb tálba, verjük fel egy villával, majd adjuk hozzá a lisztet, és egy fakanál segítségével keverjük össze. Dörzsöljük át a keveréket az ujjaink között, hogy homokszemcsés állagot kapjunk. Öntsük a tál tartalmát a lisztezett dolgozóasztalra, oszlassuk szét rajta a kockákra vágott vajat , és csurgassuk meg a szardellaolajjal. A tésztánkat kézzel dolgozzuk át, amíg teljesen egyneművé nem válik, majd formáljunk belőle gombócot, és légmentesen becsomagolva hagyjuk pihenni a hűtőben min 2 órát.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Öntsük bele az ecetet, az olajat és a szirupot a sütőtálba, és melegítsük erős hőfokon, majd adjuk hozzá a szétpréselt szardellafikéket, a fűszerkeveréket, borsozzuk. Szorosan helyezzük egymás mellé a koktélparadicsomokat.

Sodorjuk ki a tésztánkat kör formára, hogy kb 25cm-es átmérőt kapjunk. Fedjük a paradicsomokat a tésztával úgy, hogy majd kiborítva a szélekre is jusson.
Süssük kb 45 percig.
Sütés után hagyjuk hűlni egy picit, majd egy nagyobb tányér segítségével borítsuk ki, hogy a paradicsomok legyenek felül. Langyosan tálaljuk. Biztos siker! Jó étvágyat!

Egészség sorok:
Paradicsom: jó a bőrre, a vesékre, antioxidáns
Szardella: kitűnő protein- és omega 3 zsírsav forrás, jó a szív- és érrendszerre




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire