18 mars 2014

Gombasaláta


Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyemzöldje

Az öntethez:
1 citrom
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
Fűszersó
1 késhegynyi erőspaprika


Vágjuk le a gombák szárának a végét, mossuk meg, s dörzsöljük át őket egyenként 1 evőkanál ecettel elkevert vízben. Csöpögtessük le, majd vágjuk fel vékony szeletekre. Egy nagy salátástálban keverjük össze a gombaszeleteket a megtisztított, apróra vágott petrezselyemzöldjével. Pucoljuk meg a fokhagymát, csippentsük ki a csíráját, majd fokhagymanyomóval préseljük a tálba ezt is. Készítsük el az öntetet: egy kisebb tálban keverjük össze a citromlevet, az ecetet, az olajat, a sót és az erőspaprikát, majd öntsük az egészet a csiperkére. Keverjük át alaposan, s tálalhatunk!

Egészség sorok:

Csiperkegomba: fontos B vitaminforrás, jó hatással van a bőrre, a hajra, cink tartalma elősegíti a sebek gyógyulását. Növényi protein forrás, jó hatással van az immunrendszerre. 
Petrezselyemzöldje: C vitaminban gazdag, emésztéselősegítő, tisztító, vízhajtó, jó az epeműködésre
Fokhagyma: antibakteriális, véralvadásgátló, antioxidáns, tisztító, fokozza a nyálképződést, koleszterinszint és vérnyomáscsökkentő 
Citrom: erős antioxidáns, fertőtlenítő, gazdag C vitaminban
Erőspaprika: antioxidáns, jó az emésztésre 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire