5 février 2014

Kocsonya tyúkból


1 tyúk kb 1,5 kg-os
1 hátsó sovány sertéscsülök (ízlés szerint füstölt)
1 sertésköröm
30 dkg sertésbőr
5 répa
5 petrezselyem
2 fej fokhagyma
1 póréhagyma 
1 fej hagyma
3 szár zellerzöld
1 kisebb karalábé
10-15 szem egész bors
Csipetnyi szerecsendió
Fűszersó
1 csipetnyi sáfrány
Annyi víz, hogy ellepje

Mossuk meg a húsokat, a bőrt és a sertéskörmöt. Tegyük mindet egy nagy edénybe, s öntsük fel vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön forraljuk fel, majd egy szűrő-kanállal szedjük le a habot a tetejéről. Adjuk hozzá a fűszereket, és folytassuk a főzést lassú tűzön. Hámozzuk meg a zöldségeket. 1,5 óra elteltével adjuk hozzá őket a húsleveshez. Folytassuk a főzést lassú tűzön, amíg a húsok meg nem puhulnak teljesen (kb további 1,5-2h). Amint a hús kezd elválni a csonttól, húzzuk le a tűzről, s hagyjuk picit állni. Szedjük ki a tyúkot, a csülköt, a bőrt és a körmöt egy nagy tálba. Szűrjük át a levesünket, hogy szép tiszta legyen. A répákat és a petrezselymet karikázzuk fel. 
A tálaláshoz szükségünk lesz kb 12 mély tányérra, vagy a változatosság kedvéért tehetjük a kocsonyánkat akár különféle szilikon formába (így kevesebb helyet foglal majd a hűtőben). 
Szedjük le a húst a tyúkról, csippentsük darabokat az omlós csülökből, s jöhet a tálalás. Tegyünk pár karika répát és petrezselymet a tányérok aljába, majd koronázzuk az egészet egy darabka tyúkhússal és csülökkel. Merőkanállal öntsük fel úgy, hogy ellepje a hozzávalókat a gazdag kocsonyalé. Várjunk, míg kihűlik, majd tegyük hűtőben, hogy jól megkössön. Pár óra (min 2-3) múlva már fogyasztható is egy jó kis ecetes-hagymás vagy akár tormás öntettel, teljes kiőrlésű kenyérrel. 
Jó étvágyat!


Egészség sorok:

Répa és petrezselyem: jó a koleszterinre, felfújódásra, ekzémára, immunrendszerre, emésztésre, bőrre 
Zeller: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, jó hatással van a bőrre 
Póréhagyma: hashajtó, jó az emésztésre
Hagyma: antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, jó a koleszterin problémákkal rendelkező egyéneknek is, vérsejtekre, havi vérzés fájdalmainak enyhítésére 
Fokhagyma: tisztító hatású, antibakteriális antioxidáns 
Szerecsendió: fertőtlenítő, hatékony a kártevők elleni védelemben, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik
Bors: jó az emésztésre, serkenti az emésztőmirigyeket






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire