27 février 2014

Édes élet avagy milyen cukrot használjunk?

    
     

Manapság már rengeteg féle cukrot-édesítőszert találni az üzletekben. Mi most abban szeretnénk segíteni, hogy mit mire-mibe érdemes használni. 
Előszöris azokat az édesítőszereket vesszük számba, amelyek megtalálhatóak receptjeinkben.

A finomítatlan nádcukor (más néven rapadura, muscovado) : a kedvencünk!

Ezt a fajta édesítőszert gyakran használjuk főzéshez, mivel egyszerűen és természetes úton, a nád nedvének lepárlásával állítják elő. Nem volt se finomítva, se kezelve, így gazdag ásványi anyagokban, vitaminban, aminosavakban.
Tartalmaz: káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot
Glikémiás indexe: 70, 185°C-ig hőálló, markáns íze a vanília és az édesgyökér keverékével emlékeztet 
Ára: kb 650ft - 2€50 / 500 gr


Agávé szirup:

Egy mexikói kaktusz kivonatról van szó, tökéletes meleg italok édesítésére, házi desszertekhez-sütéshez (vigyázat, folyékony, így megváltoztathatja a tésztáink állagát ). Az agávé nedvét lecsapolva alacsony hőmérsékleten sűrűsítve nyerik. 
Tartalmaz: vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, kvarcot
Glikémiás indexe: csak! 20, 180°C-ig hőálló
Ára: kb 1000ft - 3€50 / 365 gr

Agávé cukor:

Az agávé cukor teljesen összetéveszthető a finomított fehércukorból nyert porcukorral, viszont csakúgy mint a szirup változata alacsony glikémiás indexszel rendelkezik: 20. Kevesebb kell belőle, így akár mérsékelhetjük a bevitt cukor mennyiséget. Helyettesíthetjük vele a "klasszikus" porcukrot. Tökéletes desszertek díszítéséhez vagy akár italok ízesítéséhez is. Az ára kicsit borsosabb, de kihangsúlyozzuk, hogy valóban kevesebb kell belőle. 
Ára: kb 810ft - 3€ / 250 gr

Kókuszvirág cukor

Ritkábban hallunk felőle ( 1/2kg kb 1000ft- 3€ fölött van ), pedig szintén az egyik legegészségesebb édesítőszerek közé tartozik. A kókuszpálma virág nektárjából nyerik. Fogyasztása 5000 éves múltra tekint vissza. Feldolgozásának módja azóta semmit nem változott, a virágok édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el. 
Glikémiás indexe: 35 = lassan szívódik fel a szervezetben
Magas az ásványianyag tartalma, gazdag káliumban,magnéziumban, cinkben és vasban. Tartalmaz B1-, B2-, B3-, és B6-vitamint is. ​Íze karamellás. Fogyasztható közvetlenül édesítőként, vagy sütéshez, főzéshez.
Ára: kb 900ft - 3€30 / 500 gr 

A receptjeinkben használt hozzávalók kivétel nélkül természetes forrásból származnak. A bio termékek lehetővé teszik, hogy akár városi emberként is hozzájussunk a szezonnak megfelelő, gazdag tápértékű alapanyagokhoz. Amint tehetjük, kistermelőknél vásárolunk-biztos forrásból. Az emelt ár-érték az életminőség javulásával idővel teljesen kiegyenlítődik. Egészség mindenekelőtt! 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire