19 septembre 2013

Chilis bab



Hozzávalók 4 személyre:

2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma 
60 dkg darált marhahús
Szőlőmagolaj
4 paradicsom
2 paprika
25 dkg vegyes bab (fehér és vörös)
2 dl száraz vörösbor
2 fej főtt kukorica
1 evőkanál őrölt paprika
1 teáskanál őrölt kömény
4-5 babérlevél
Néhány karika friss csilipaprika, vagy 1 teáskanál erős őrölt paprika
Só, őrölt bors

Szedjük le a hagymák héját, és szeleteljük fel apró darabokra. Vágjuk ketté a paprikákat, vegyük ki a torzsájukat, majd húsukat kockázzuk fel. Főzzük 10 percen keresztül vízfürdőben a kukoricát, majd fejtsük le a szemeket. Pucoljuk meg a paradicsomokat, majd kockázzuk fel. Egy kuktában kevés szőlőmagolajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a darálthúst. Enyhén pirítsuk, majd szórjuk meg pirospaprikával, keverjük át, és rögvest öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a paprika és paradicsom kockákat, a fokhagymát majd a kétféle babot. Ízesítsük a köménnyel, a babérlevelekkel, sóval, borssal. Jöhet bele pár karika erőspaprika vagy őrölt csilipor, majd lezárva lassú tűzön főzzük 30 percen keresztül. Fedelét levéve adjuk hozzá a kukorica szemeket, és főzzük további 10-15 percen keresztül. Rizságyon vagy egyszerűen csak teljes kiőrlésű kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!

Egészség sorok:

Hagyma: antibateriális, emésztés elősegítő, jó a koleszterinszint kordában tartására
Fokhagyma: tisztító hatású, jó az immun- és emésztőrendszerre
Bab: jó az ideg- és immunredszerre, a bőrre, a hajra, elősegíti a májműködést, stressz ellenes hatású, antioxidáns
Kukorica: antistressz és bőrvédő hatású
Paprika: gazdag C vitaminban, jó az immunredszerre
Kömény: emésztés beindító, felfújódás ellen hatékony
Babérlevél: emésztés serkentő, jó a húgyúti fertőzések ellen és a légzőrendszerre.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire