21 septembre 2013

Fügés-diós morzsatorta

A vajas tésztához:

20dkg tönkölyliszt
4dkg mandulaliszt
1 tojás
1 evőkanál nádcukor
10dkg szobahőmérsékletű vaj

A crumble-hoz:

10dkg kölesliszt
5dkg nádcukor
7dkg tört dió
1 kkanál őrölt fahéj
7dkg szobahőmérsékletű vaj

60dkg friss füge
Pár szem dió

Egy tálban keverjük össze a tönköly- és mandulalisztet, a cukrot, a tojást, majd a vajjal elkeverve szemesítsük az ujjaink között. Formáljunk gombócot a már homogén tésztánkból, és hagyjuk állni a hűtőben fél órát. 
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Óvatosan mossuk meg a fügéket, hagyjuk megszáradni egy törlőkendőn, majd vágjuk őket ketté. Nyújtsunk ki a tésztánkat a lisztezett dolgozóasztalon, majd tegyük bele az előre kivajazott tortaformánkba úgy, hogy maradjon jól a szélére is. Tegyük rá az összes fügét, szórjuk meg a diódarabokkal, majd hajtsunk középre a tésztánk szélét.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a diót és a fahéjat, oszlassuk el benne a vajat az ujjaink segítségével, majd szórjuk meg a fügés-diós tortánk tetejét. Mehet fél órára a sütőbe. 
Kihűlve tálaljuk, másnapra is hagyjuk, hiszen kiválóan tárolható!


Egészség sorok:

FÜGE: fontos rost és kalciumforrás, tartalmaz antioxidánsokat, hashajtó hatással bír
TÖNKÖLYLISZT: fehérje tartalma felülmúlja a búzáét, tartalmaz fontos aminosavakat, vitaminokat: B, E, 
illetve jelentős a réz, vas, mangán, cink, kalcium, magnézium, foszfor tartalma is, kisebb szénhidrát tartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják
KÖLESLISZT: gazdagabb tápértékű, mint a hagyományos búza, fontos a vas és D vitamin tartalma, savmegkötő hatású, lúgosító gabona, jó a látásra
MANDULA: gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban, tápláló, könnyen lebontható, jó az emésztésre
DIÓ: rengeteg jótékony hatással bír, jó a stressz kezelésére, álmatlanság ellen
FAHÉJ: előnyös hatással bír az emésztő-, a szív- és az érrendszerre, étvágyserkentő, gyomorerősítő

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire