9 novembre 2013

Kardamonos mini palacsinták körtelekvárral

                   


4 személyre:                                                                             0% GLÜTÉN 0% LAKTÓZ

Hozzávalók a lekvárhoz:

1kg érett körte
1/2 dl juharszirup
1 teáskanál vaníliapor 
2 szegfűszeg

A palacsintához:

3 tojás 
8 dkg rizsliszt 
8 dkg gesztenyeliszt
2 dl rizstej 
1 evőkanál szőlőmagolaj 
1 evőkanál juharszirup + egy kevés a tálaláshoz 
1 teáskanál őrölt kardamon
1 csipetnyi só
1 tasak sütőpor

Lekvár készítése:
Mossuk meg a körtéket, és kockázzuk fel a héjukkal együtt. Tegyük egy edénybe a juharsziruppal, a vaníliával és a szegfűszeggel, s főzzük 30-35 percen keresztül. Gyakorta kevergessük. Amint megfőttek, mixeljük össze nagyjából a körte darabokat, majd töltsük meg a befőttesüvegeinket. Jól lezárva fejjel lefelé tároljuk, amíg ki nem hűlnek.

Palacsinta készítése: 
Kevertessük ki a tojásokat, adjuk hozzá a rizstejet, majd jöhet hozzá a juharszirup és a szőlőmagolaj. Egy másik tálban keverjük össze a liszteket, a sütőport, a kardamont és egy csipetnyi sót. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepén, és adjuk hozzá kicsinyenként a folyékony alapanyagokat. Keverjük, amíg sima palacsintatésztát nem kapunk. Hagyjuk állni fél órát a hűtőben. 
Közepes tűzön tegyük fel melegedni a serpenyőnket, olajazzuk ki egy ecset segítségével. Evőkanalanként adagoljuk a tésztát, süssük, amíg hólyagos nem lesz a tetejük, majd fordítsuk meg őket. 
Egy teáskanál körtelekvárral megkenve helyezzünk egymásra 4 mini palacsintát, tálaljuk egy kis juharsziruppal lecsurgatva.


Egészség sorok:

Körte: kiváló az immunrendszerre, beindítja az emésztést, gátolja a bőr korai öregedését, antioxidáns, gazdag C-vitaminban, rézben, jó hatással van az energiánk visszanyerésére és az idegrendszerre
Vanília: élénkítő, harcol a stressz ellen, a mentális és fizikai fáradtság ellen, segíti az emésztést 
Juharszirup: fontos energiaforrás, természetes édesítőszer, gazdag manganézben, cinkben, és több ásványi anyagot tartalmaz, mint az édesítőszerek nagy része, antioxidáns 
Szegfűszeg: élénkíti és megerősíti a memóriát és a méhet (szülés után), gyulladáscsökkentő, emésztés elősegítő, jól hat a fogfájdalmakra
Gesztenyeliszt: energiadús, nincs benne glütén, gazdag rostokban, kalciumban, foszforban, vasban, magnéziumban, B1 és B2 vitaminban
Kardamon: étvágygerjesztő, segíti az emésztést, eszenciális olajat tartalmaz, ami frissíti a leheletet 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire