3 janvier 2014

A királyok tortája




Hozzávalók 6 személyre:

45 dkg leveles tészta házi ( 2x kör alakú )

A mandulakrémhez:
3 tojás
15 dkg mandulaliszt
12 dkg barnacukor
12 dkg vaj szobahőmérsékletű
1 kkanál keserű mandula kivonat

Hogy aranybarnára süljön:

1 tojás sárgája
1 evőkanál víz
Egy mini cserép figura 


Egy tálban dolgozzuk át a vajat egy villa segítségével, majd adjuk hozzá a mandulalisztet, a cukrot, s keverjük simára. Jöhetnek bele az enyhén felvert tojások és a mandula kivonat. Habverővel kevertessük össze az összes hozzávalót, s hidegen tároljuk, hogy megkössön annyira, hogy majd a tésztára téve ne csurogjon. (Kb 1/2 óra)
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. 
Adjuk hozzá a vizet a tojássárgájához. Helyezzük egy sütőpírral borított tepsire a kör alakú leveles tésztáink egyikét, majd egy ecset segítségével kenjük át a körvonalát kb 2 cm szélesen a felvizezett tojással. Simítsuk el rajta a mandulakrémünket (a szélére ne tegyünk), s nyomjuk bele a cserép figurát. Fedjük az egészet a másik kör tésztával, simítsuk végig a kezükkel, hogy a fölösleges levegő távozzon, s nyomkodjuk össze a két tészta széleit. Egy villával szurkodjuk meg a tortánk tetejét, s alakítsunk ki egy lyukat a közepén, hogy a hő távozni tudjon. Kenjük meg végül a tojássárgájával, s ejtsünk bevágásokat ( fantáziánk szerint ) egy kés hegyével. Fel óráig még tartsuk hűvösön, majd 10 percre tegyük a 200 fokos sütőbe, és folytassuk a sütést 170°C-on további 20 percen keresztül. 

Egészség sorok: 

Mandula: természetesen gazdag proteinben, kalciumban, foszforban, magnéziumban, E és D vitaminban. Csont erősítő, segíti az izmok működését- a szívét is, antioxidáns, élénkíti a vérkeringést

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire