16 octobre 2013

Gulyás, ahogy mi csináljuk

               


Hozzávalók 6/8 személyre:

1 kg marhapofa
4 hagyma
5 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
3 paprika
3 répa
4 krumpli
1-2 petrezselyem
5 dl száraz vörösbor
2 evőkanál darált pirospaprika
3 babérlevél
Őrölt kömény
Só, őrölt bors
Szőlőmagolaj
Víz

A csipedőhöz:

Csicseriborsó liszt
1 tojás
1 csipetnyi só
Víz

Vágjuk fel a húst kockákra. Tisztítsuk meg a fokhagymát és a hagymát, szeleteljük fel vékonyan. Húzzuk le a paradicsomok héját, majd kockázzuk fel. 
Tegyünk elegendő szőlőmagolajat egy kuktába, majd dinszteljük meg a hagymákat. Adjuk hozzá a húst és a paradicsomot, majd erős tűzön pirítsuk át a marhapofa kockákat gyakorta megkeverve. Szórjuk meg pirospaprikával, keverjük át párszor, majd rögtön adjuk hozzá a vörösbort.
Alacsony tűzön folytassuk a főzést. Csutkázzuk ki a paprikákat, pucoljuk meg a répát és a petrezselymet, majd karikázzuk fel mindet. Az összes zöldséget tegyük hozzá a gulyás alaphoz, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük őrölt köménnyel, pár babérlevéllel. Zárjuk le a kuktánkat, és lassú tűzön főzzük 45 percen keresztül. Ezalatt az idő alatt pucoljuk meg a krumplit, és kockázzuk fel. 
Készítsük el a csipedőt: egy leveses tányérban verjük fel a tojást, sózzuk, adjuk hozzá a csicseriborsó lisztet és keverjük össze. Egy kis víz hozzáadásával gyúrjuk kemény tésztagolyóvá. Szórjuk meg liszttel, majd csippentsünk belőle egy kis darabot, ujjaink között formáljunk pici golyókat. Amint elkészültünk a csipedőnkkel, szitáljuk át, hogy a fölösleges liszt ne kerüljön a gulyásba. Óvatosan nyissuk ki a kuktát, tegyük bele a levesünkbe először a krumplit, majd 5 perccel később a csipedőt. Forraljuk 10 percen keresztül, majd kóstoljuk meg, ízesítsük utána ha szükséges. Forrón tálaljuk egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Jó étvágyat!

Egészség sorok:

Hagyma: antibakteriális, jó az emésztésre és a koleszterinszintre 
Fokhagyma: tisztító hatású, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, gombaölő, jó az immunrendszerre 
Paradicsom: jó a bőrre, a vesére, a nyálkahártyára, antioxidáns 
Paprika: jó az emésztésre és az immunredszerre 
Krumpli: jó energiaforrás, immunerősítő, jó a szövetek oxigénellátására, az immunrendszerre, emésztési zavarok ellen 
Petrezselyem: antioxidáns, rákellenes, gazdag rostokban 
Répa: kitűnő béta-karotin forrás, nagy mennyiségű rostot tartalmaz 
Pirospaprika: gazdag C vitaminban, jó az immunrendszerre
Kömény: jó a lassú emésztésre, felfújódásra 
Babérlevél: emésztés elősegítő, jó a légzőrendszerre, húgyúti fertőzések ellen 
Csicseriborsó liszt: rákellenes hatással rendelkezik, antioxidáns, stressz ellen hatékony, jó a koleszterinszint csökkentésére, fertőtlenítő hatású , jó az emésztésre, húgyúti gyulladások csökkentésére

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire