19 octobre 2013

Répa torta



Hozzávalók 6/8 személyre                                                          0% GLUTEN 0% LACTOSE

26 dkg répa (kb 3 darab)                                          
3 tojás
8 dkg barnacukor
8 dkg praliné*
8 dkg rizs liszt
10 dkg mandulaliszt
5 dkg tört pekán dió
1 tasak sütőpor
1 citrom
1 kkanál őrölt fahéj
1 kkanál kardamon
1 csipetnyi só

Ha ragaszkodnánk a cukormázhoz, íme a laktózmentes recept:
2 dl mandulakrém, 3 dkg porcukor, 1 tasak bio habkötő por

*A pralinénkat akár sajátkezűleg is egyszerűen elkészíthetjük.
8 dkg pralinéhoz: lassan melegíntsünk 5 dkg barnacukrot 2 evőkanál vízzel egy serpenyőben, keverjük, amíg karamelt nem kapunk. Vigyázzunk, hogy nehogy odaégjen! Adjunk hozzá 5dkg mogyoró lisztet, keverjük át alaposan. Hagyjuk kihűlni, hogy aztán ledarálhassuk.

Melegítsük elő a sütőnket 190°C-ra.
Mossuk, hámozzuk meg a répákat, majd reszeljük le őket. Reszeljük le az citrom héját, és facsarjuk ki a levét.
Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától. Keverjük ki a sárgáját a cukorral, amíg fehéredni nem kezd. Kicsinyenként adagoljuk hozzá a lisztet, a citromhéjat, a mandulalisztet, a pralinét, a sütőport és a fűszereket. Ekkor jöhet bele a reszelt répa. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá egy csipetnyi sóval, majd keverjük bele a keverékünkbe. 

Kenjünk ki egy tortaformát, öntsük bele a tésztánkat, és süssük 40 percen keresztül. Ellenőrizzük egy hurkapálcikával, átsült-e rendesen. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából.
Tökéletes kiegyensúlyozott reggeliként, készíthetjük akár muffin formában is.

A cukormázhoz:
Kevertessük a mandulakrémet 2 percen keresztül, adjuk hozzá a cukrot és a habkötő port, majd folytassuk a keverést még 1 percen keresztül.
Kenjük meg a répatortánk tetejét, majd hagyjuk megkötni a hűtőben.


Egészség sorok:

Répa: jó a koleszterinre, mentális fáradtságra, aknés bőrre vagy ekcémás bőrre, a vércukorszintre, immunrendszerre, vérkeringésre, öregedés ellen, antioxidáns
Mogyoró: energiában gazdag, jó hatással van a kiválasztórendszerre, vesekőképződés ellen, sejtregeneráló hatással bír, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, segít a vér lipid-koncentrációjának csökkentésében
Mandula: energiadús csonthéjas gyümölcs, jó az idegredszerre és az emésztésre, szíverősítő, jó a vérnyomásra
Pekán dió: antioxidáns, jó a koleszterinszint csökkentésére, rákellenes hatással bír
Citrom:  jó az ízületi gyulladás ellen, reuma, megfázás, influenza esetén
Fahéj: jó az immunredszerre, baktériumölő, görcsoldó, jó az emésztésre
Kardamon: emésztés elősegítő, étvágygerjesztő, esszenciális olajtartalma leheletfrissítő.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire