30 octobre 2013

Trombitagombás májpástétom

                       

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg szárnyasmáj
18 dkg sertéstarja
5 dkg vastag szelet szárnyas sonka
25 gr trombitagomba
1 fej échalote hagyma
1/2 csokor petrezselyemzöldje
1 fej fokhagyma préselve
1 szál rozmaring
1 szál kakukkfű
1 tojás
2 cl portói bor
5 g só
2,5 g bors
1 g 4 fűszerkeverék
1 csurgatásnyi olívaolaj
1 cseplesz (sertés hashártya)


Legalább 1 órán keresztül áztassuk be a csepleszt hideg vízbe.
Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.

Alaposan mossuk meg a gombákat, csöpögtessük le, és süssük át őket egy kis olívaolajon. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel nagyjából.
Tegyünk be a sütőbe egy félig vízzel megtöltött nagy tepsit, kezdjük melegíteni.
Kockázzuk fel a sonkát, daráljuk le a szárnyasmájat a tarjával, és tegyünk mindent egy nagy tálba. Jöhet hozzá a gomba, a felkockázott hagyma, a fokhagyma, a rozmaring és a petrezselyemzöldje. Ízesítsük sóval, borssal, 4 fűszerkeverékkel, kakukkfűvel és adjuk hozzá a portóit. Végül keverjük össze alaposan a tojásokkal. Egy keskeny de magasfalú sütőformánk aljában helyezzük a lecsöpögtetett csepleszt úgy, hogy be tudjuk vonni a felső részét is, öntsük rá a keverékünket, majd zárjuk be a tetején a hártyát.
Tegyük be 1 órára sülni-főni a vízzel teli tepsiben.
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe kb 2-3 napra (ennyi idő kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek). Kóstolás előtt 1 órával tároljuk szobahőmérsékleten, teljes kiőrlésű magos kenyérrel ajánljuk.


Egészség sorok:

Trombitagomba: fontos növényi proteinforrás, jó az immunrendszerre 
Petrezselyemzöldje: hajhajtó, emésztés elősegítő, serkentő, fertőtlenítő
Echalote hagyma: jó a koleszterinre, emésztési zavarok ellen, köhögésre, megfázásra
Fokhagyma: tisztító, méregtelenítő hatású, jó az immunrendszerre
Kakukkfű: erős antibakteriális hatással bír, jó a helytelen vérkeringésre 
Rozmaring: jó a reumára, izomgörcsökre. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire