6 avril 2013

Házi pesto



Hozzávalók


egy szép csokor friss bazsalikom

2/3 gerezd fokhagyma
2 púpozott evőkanál fenyőmag
100g parmezán sajt
7 evőkanál extraszűz hidegen sajtolt olívaolaj
Só, őrölt bors

A bazsalikom leveleket tegyük egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a fenyőmagot, és enyhén mixeljük össze. Ezek után jöhet bele a parmezán sajt, s ismét kis ideig kevertessük. Végül adjuk hozzá az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Rögtön fogyasztható, viszont légmentesen zárva, egy réteg olívaolajjal a tetején akár egy hétig is eláll a hűtőben. A pestot felhasználhatjuk tésztákhoz, zöldségekhez avagy vacsora előtti nassoláshoz apró pirítósokkal.

Egészség sorok:

bazsalikom: jó az emésztésre, nyugtató hatású
fenyőmag: előnyös hatás a szívre és az érrendszerre, könnyen emészthető
fokhagyma: antioxidáns, fontos a tumorok kialakulásának megelőzésében
parmezán sajt: jó a csontokra, az immunrendszerre, ajánlott mozgás/izomigénybevétel esetén
extraszűz olívaolaj: fontos a koleszterin, a cukorbetegség és a kóros elhízás elleni harcban

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire