1 avril 2013

Tiramisu speculoos (avagy fahéjas keksz liszt nélkül) 6 személyre


Speculoos hozzávalók: 
250g zabkorpa 150g vaj 
100g nádcukor 1 tojás 
3 ev. kanál őrölt fahéj 
1 kv. kanál mézeskalács fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt gyömbér, fehérbors, szerecsendió, ánizs… 
½ tasak sütőpor 
1 csipetnyi só 

Mascarpone krém: 

250g marcarpone sajtkrém 
2 kanál agavé szirup 
2 tojásfehérje 
1csésze kávé egy csipetnyi vaníliaporral elkeverve Az alapanyagokat alaposan összevegyítjük - jól eldolgozzuk benne a vajat, majd félórát pihentetjük a hűtőben. Őrült fahéjjal megszórt dolgozóasztalon kinyújtjuk a tésztát (5mm),majd kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk, így kihűlveegyenesen a desszertpohárba illeszthetjük az illatos aprósüteményeket. Előmelegített sütőben 200˚C-on 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Míg a speculoos-ok hűlnek, elkészítjük a krémet. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban összekeverjük a mascarpone-t a sziruppal, majd óvatosan összevegyítjük a tojásfehérjékkel. Minden kész a tálaláshoz: egy réteg speculoos, két t. kanál vaníliás kávéval leöntve, egy nagy ev. kanál sajtkrém, majd újabb keksz réteg következik kávéval átitatva, és végül az utolsó kanál mascarponekövetkezik. Tetejére kerülhet fahéj, kakaó, vagy éppenséggel a kekszek után maradt morzsák. Bízzuk a fantáziánkra… Hűtőben tároljuk! Egy órán belül már tálalhatunk is! ui: ha marad ki keksz, ne bánjuk, száraz helyen napokig eláll, kellemes illata pedig betölti a lakást! A speculoos eredetileg egy belga keksz, amit kávéhoz ill. teához szolgálnak fel.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire