30 décembre 2013

Forralt bor



7,5 dl száraz vörösbor
1 pohár víz
1 marék mazsola
1 narancs
1 citrom
1 alma
10 db szegfűszeg
2 csillag ánizs
Ízlés szerint kardamon 
2 db fahéj
1 csipetnyi szerecsendió
1 vaníliarúd 
8 dkg agávé szirup

Tegyük fel főni a bort a vízzel egy nagyobb lábasban. Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, reszeljük bele a narancs héját a borunkba, majd karikázzuk fel a szegfűszeggel megtűzködött citrommal együtt. Az almát kockázzuk, és az összes gyümölcs mehet a lábasba. Adjuk hozzá a mazsolát. Ízesítsük a fűszerekkel, az agávé sziruppal s hagyjuk főni kb 10 percig. A tűzről levéve hagyjuk összeérni további 20 percen keresztül. Jöhet a kóstoló!

Egészség sorok:

Fahéj: emésztés javító, étvágyserkentő fűszer, gyomorerősítő, napi fogyasztásra is javasolt
Vanília: emésztés élősegítő, serkentő
Szegfűszeg: olaja baktérium, gomba és vírusölő, serkent, fertőtlenít, görcsoldó
Citrom: jó az immunredszerre, a bőrre, a vérkeringésre, reumára  
Narancs: antioxydáns, jó az immunrendszerre, szív- és érrendszeri betegségekre
Alma: jó az emésztésre, az immunrendszerre, rostokban gazdag, nálunk is termesztett gyümölcs 
Mazsola: fontos a kálium tartalma, a héja ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, viszont cukorbetegeknek nem ajánlott, mivel magasabb a glikémiás indexe mint a szőlőé
Kardamon: hatásos szájfertőzés esetén, emésztés elősegítő 
Ánizs: felfúvódás ellen hatékony 
Szerecsendió: jó reumás fájdalmakra, felfújódásra, hasmenésre

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire