20 décembre 2013

Mézes süti - glütén & laktózmentes


15 dkg növényi margarin
10 dkg méz
5 dkg agávé szirup
5 dkg barnacukor
1 tojás + pár tojássárgája, hogy csillogjanak
1 kkanál szódabikarbóna
20 dkg rizsliszt
20 dkg kölesliszt 


A cukormázhoz: 

1 tojás fehérje 
15 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé

Olvasszuk össze a margarint a mézzel, az agávé sziruppal és a cukorral egy nagy serpenyőben. Amint egyneművé válik vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a szódabikarbónát ( vigyázat, kifuthat ). Egy tálban keverjük össze a liszteket a tojással és a fahéjjal, alakítsunk ki egy bemélyedést a közepén, s adjuk hozzá a mézes keverékünket. Dolgozzuk át alaposan, hogy sima tésztát kapjunk. Takarjuk le, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Lisztezett (rizs vagy köles) deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat kb 5mm-re. Karácsonyi témájú szaggatókkal szaggasuk ki, majd sütőpapírra téve süssük kb 10 percen keresztül. Közvetlenül utána kenjük le őket tojássárgájával, hogy szépen csillogjanak. Hagyjuk őket kihűlni. 
A díszítéshez kezdjünk el kevertetni 1 tojásfehérjét, majd kicsinyenként adjuk hozzá a porcukrot. Fehérítsük a citromlével, s mixeljük pár percen keresztü, amíg már nem lesz folyós. Töltsünk meg egy étel zacskót a habunkkal, lyukasszuk ki az egyik csücskét, és díszítsük a "mézeseinket" ízlés szerint. Ha elég kemény habbal dolgoztunk, pár óra alatt teljesen megszárad a mázunk. Boldog karácsonyt kívánunk! 

Egészség sorok:

Rizs-, kölesliszt: glüténmentes, jó a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, fáradtság ellen
Méz: természetes antibiotikum, jó fertőzések ellen
Agávé szirup: 100%-ban természetes édesítőszer, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik 
Fahéj: emésztés elősegítő, élénkítő, hatékony a fertőzésekre

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire