26 juillet 2013

Nizzai hagymalepény

    
Hozzávalókat két vékony tésztához:

500gr tönkölyliszt + egy kicsi a kisodráshoz
1 tasak élesztő
2 csipetnyi só
1 teáskanál nádcukor
250 ml langyos víz
2 evőkanál olívaolaj 

A feltéthez:

4 evőkanál tejföl
Kb egy tucat sózott, olajban eltett szardella filé
1 kg fehér hagyma
1 csomó újhagyma
Provence-i fűszerkeverék
1 evőkanál agávé szirup
2 evőkanál szőlőmagolaj
4 evőkanál fekete tapenade ( lásd fekete olívabogyó krém receptünkben )

A tészta elkészítése:


Tegyük a tönkölylisztet egy tálba, formáljunk bemélyedést a közepébe. Egy kisebb tálban keverjük össze az élesztőt a cukorral és 250ml langyos vízzel, fedjük le, és hagyjuk dolgozni kb 10 percen keresztül. Végül öntsük a lisztünk közepébe. Sózzuk, adjuk hozzá az olajat, és keverjük 10 percen keresztül alaposan egy fakanállal. Amint a tésztánk összeállt, gyúrjúk át a kezünkkel lisztezett felülelten. Hagyjuk állni tiszta konyharuhával lefedve egy órán keresztül meleg helyen. 

Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.


Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk fel vékony karikákra. Enyhén dinszteljük meg őket egy kis szólőmagolajon, adjuk hozzá az agávé szirupot és a fűszereket. Vigyázat, nem szabad őket hagyni megbarnulni. Tisztítsuk meg az újhagymát, hagyjuk rajta a zöldjét, vágjuk hosszában ketté, majd rövid ideig dinszteljük enyhén olajozott serpenyőben. 
Az szardella filékete tegyük egy mixerbe a tejföllel, s alaposan kevertessük. 

A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát mégegyszer, majd vágjuk ketté. Sodorjuk ki szögletesre lisztezett felületen, majd tegyük egy sütőpapírral borított tepsire. Ujjaink segítségével nyomkodjuk a tésztát a sarkakba.
Kenjük meg a tésztáinkat a szardellás keverékkel, majd jöhet fölé a hagyma, az újhagymák párhuzamosan, s végül egy tízórais zacskó segítségével díszítsük a tapenade krémmel apró bogyókat formálva ( így cselesen helyettesíthetjük a fekete olivabogyókat ). Süssük 25 percen keresztül, langyosan tálaljuk. Ízletes, nagyon nizzai!!! 


Egészség sorok: 
Hagyma: természtes antibiotikum, jó hatással van a koleszterinszintre, jó az immun- és emésztőrendszerre
Újhagyma: emésztés elősegítő, féregtelenítő hatással bír, jó a szív- és érrendszerre
Szardella: protein bomba, gazdag omega 3 zsírsavban, jó az ideg-, szív- és érrendszerre



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire